Okul Seçimi

16.07.2022 302

 

Okul Seçiminde Sorulacak Sorular

Okul seçiminde en önemli aşamalardan bir tanesi, aday okullar ile görüşme aşamasıdır. Okul ile görüşürken, velilerin mutlaka yöneltmesi gereken bazı sorular bulunur. Bu sorulara aşağıdaki gibi örnekler verilebilir:

o    Bu yıl okulunuzun kontenjanı kaç kişi olacak?

o    Sınıflarınız kaç kişilik?

o    Okulunuzda yabancı öğretmen çalışıyor mu?

o    Okulunuz hangi sosyal imkanları sunuyor?

o    Okulunuzun öğrencilere sunduğu sosyal aktiviteler için ek ücret talep ediliyor mu?

o    Okulda her an hizmet veren bir sağlık personeli bulunuyor mu?

o    Okulunuzda servis ve öğle yemeği gibi olanaklar var mı?

o    Okulunuza kabul edeceğiniz öğrencilerde hangi özelliklere dikkat ediyorsunuz?

o    Okulunuz nasıl bir eğitim anlayışını benimsiyor?

o    Öğrenciler arasında nasıl disiplin oluşturuyorsunuz?

o    Öğrencileri gelecekteki sınavlara nasıl hazırlıyorsunuz?

o    Okulunuz yabancı dil eğitiminde nasıl bir sistem izliyor?

o    Okulunuz başarılı öğrencilere burs imkanı sağlıyor mu? Sağlıyorsa başarı kriterleriniz nelerdir?

Okul Seçimi Nasıl İlerlemeli?

Ebeveynler için okul seçimi oldukça meşakkatli olabilir. Dikkate alınması gereken onlarca kriter arasından öncelikleri belirlemek, bu önceliklere uymayan okulları elemek ve hiçbir şeyi gözden kaçırmadığınıza emin olmak... Bu stresli dönemde yapılabilecek en doğru şey, belirli bir strateji izlemek ve adım adım ilerlemektir. Okul seçimi yaparken, basitçe şu adımlar izlenebilir:

1.      Çocuğu tanımak! Çocuğunuzun artı yönlerini ve gelişime ihtiyaç duyduğu alanları belirleyerek, okulda ihtiyaç duyacağınız özellikleri anlayabilirsiniz.

2.      Okuldan ne beklediğini belirlemek! Okula yönelik beklentileri, okul seçimi yapmaya başlamadan önce belirlemelisiniz. Böylece çocuğunuza uygun olmayan okullar ile zaman kaybetmezsiniz.

3.      Okulları tanımak! Kriterlerinize uyan okulları ziyaret ederek, yönetim ve eğitmen kadrosuyla görüşerek daha doğru bilgi edinebilirsiniz.

4.     Karar vermek! Okul seçiminde karar verirken, çok uzun vadeli düşünmemek, çocuğun mevcut ihtiyaçlarına göre seçenekler arasından değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak, okul seçimi büyük bir sorumluluktur ve kesin doğru yoktur. Araştırdığımız, gezip gördüğümüz okullardan hangisi önce öğrencimizi sonra kendinizi nasıl hissettirdi bunu iyice düşünün. Böyle zor bir süreçte, şimdiden tüm anne babalara kolay gelsin diyoruz.