Kimya Teknolojisi Alanı

Kimya Teknolojisi Alanı

Tanımı:  Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Amacı: Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır

17.11.2015 15311

 

SINIF

ALAN

DAL

9.SINIF

KİMYA TEKNOLOJİLERİ

Kimya Laboratuvarı

Kimya, yaşamın her yönüyle ilgili bir alandır. Kullandığımız temizlik malzemeleri kimya laboratuvarlarındaki bir dizi işlemden geçerek bize ulaşır. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, toprağın veriminin artırılmasını sağlayan gübreler, taşıtların yakıtları gibi birçok maddenin üretiminde kimyasal işlemler uygulanır. Gıda ürünlerinin bir kısmı da soframıza ulaşıncaya dek bir dizi kimyasal işlemlerden geçer. Kimya Teknolojisi alanı; sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç gibi alanların tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi; seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisi ile ilişkilidir. 

Okulumuzda Kimya Teknolojileri Alanı Çerçeve Programında;

  • Kimya

dalı faaliyet göstermektedir.

Kimya

Tanımı:Kimya teknisyeninin sahip olduğu; çözelti hazırlama, nitel, nicel, enstrümantal ve biyokimyasal analiz, fiziksel, kimyasal ve kalite kontrol işlemlerini yapma, numune alma, araç gereçlerin bakım ve kontrolünü yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Kimya Teknolojisi alanında kimya teknisyenliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İstihdam Alanları

Kimya Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 

  1. Cam fabrikaları,
  2. Lastik ve kauçuk fabrikaları,
  3. Çimento fabrikaları,
  4. Kağıt fabrikaları,
  5. Şeker fabrikaları,
  6. Boya fabrikaları,
  7. Gıda sektörü,
  8. İlaç sektörü,
  9. Gübre fabrikaları,
  10. Toprak sektörü,
  11. Kozmetik ve temizlik sektörü,
  12. Enerji sektörü,
  13. Petrol sektörü,
  14. Otomotiv fabrikaları,
  15. Metal sektörü,
  16. Deri sektörü,
  17. Tersaneler,
  18. Tekstil sektörü,
  19. Petrokimya ,
  20. Sağlık sektörü,
  21. Maden sektörü,
  22. İnşaat sektörü,
  23. Ahşap sektörü vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 

08-04-201808-04-201808-04-201808-04-2018